Μέτρα Μεγάλης Εβδομάδας-Τι ισχύει

Νέα μέτρα για ωράριο, μετακινήσεις, καταστήματα για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από σήμερα είναι σε ισχύ το νέο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με τους πολίτες να… κερδίζουν μία επιπλέον ώρα. Οπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, από σήμερα και μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν με το απαραίτητο SMS ως τις 22:00, αντί για τις 21:00 που ίσχυε μέχρι χθες.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει ως και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αλλάξει εκ νέου και θα ισχύει από τις 23:00.

Οπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς: «Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, ο περιορισμός κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές».

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση από και προς την εργασία. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει:
α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή
β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σχετικά